Τα Χριστούγεννα στο τραπέζι

Όπως κάθε γιορτή, έτσι και τα Χριστούγεννα στα ελληνικά σπίτια αποτελούν ευκαιρία για οικογενειακή συγκέντρωση, εκδηλώσεις αγάπης, ανταλλαγές ευχών και λουκούλλειων γευμάτων.

Όχι πολλές δεκαετίες πίσω στη σύγχρονη ιστορία μας, το κρέας δεν ήταν καθημερινό δεδομένο στο τραπέζι της οικογένειας. Η περίοδος των «χοιροσφάγιων», από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τα Θεοφάνεια, αποτελούσε μια ευκαιρία για να βρεθεί στα τσουκάλια το πολύτιμο κρέας. Από το χοιρινό, θα έρχονταν στο τραπέζι τα λουκάνικα, η πηχτή και τα απάκια. Κι όπου το χοιρινό δεν ήταν εύκολο, μια μοσχομυριστή κοτόσουπα, συνοδευόμενη από πίτες όλων των ειδών, έδινε εξίσου πανηγυρικά τον χριστουγεννιάτικο τόνο των ημερών.

Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι Ελληνικό Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι

Μπορεί το ρεβεγιόν με τις πολύπλοκες γκουρμέ συνταγές, τα αγγλοσαξωνικά τραγούδια, οι χριστουγεννιάτικες στολές του τάρανδου, του ξωτικού και της νεράιδας του χιονιού, το έλκηθρο και το γκι, να έχουν ενσωματωθεί πια στην ελληνική πραγματικότητα, όμως κάποιες παραδόσεις παραμένουν αναλλοίωτες, ειδικά στις γευστικές προτιμήσεις των Ελλήνων. Το χοιρινό με σέλινο, λάχανο ή χόρτα, το κοντοσούφλι, κομμάτια κρέατος ψημένα στα κάρβουνα με μπόλικο αλάτι, αποτελούν το τυπικό χριστουγεννιάτικο γεύμα σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Στη νησιωτική χώρα, οι λαχανοντολμάδες σερβίρονται ως γεύμα των Χριστουγέννων καθώς ο συμβολισμός τους παραπέμπει στο πρώτο φάσκιωμα του Ιησού. Η περίφημη «μπάμπω» που δεν λείπει από κανένα τραπέζι στη βορειότερη Ελλάδα, είναι είδος λουκάνικου με εντόσθια χοίρου, μπαχαρικά και ρύζι ή πλιγούρι.

Παραδοσιακό Ελληνικό Εορταστικό Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι Εορταστικό Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι

Το Χριστόψωμο, που σε κάποια μέρη φτιάχνεται ως γλυκό, είναι ένα, κατά κανόνα στρογγυλό, ψωμί, με έναν σταυρό από ζυμάρι επάνω κι ένα ολόκληρο καρύδι στο κέντρο του. Κόβεται από τον γηραιότερα άντρα της οικογένειας και μοιράζεται σε ονοματισμένα κομμάτια.

Το κανελογαρύφαλλο, το μέλι και τα καρύδια έχουν την τιμητική τους στα γλυκά των ημερών. Μελομακάρονα, φοινίκια, δίπλες, λαλάγγια ή τηγανίτες παρασκευάζονται σε αφθονία στα ελληνικά σπίτια. Κουραμπιέδες, μπακλαβάς και γλυκές κολοκυθόπιτες μετριούνται σε λαμαρίνες και όχι σε ταψιά.

Τέλος, η βασιλόπιτα είναι ένα γλυκό που κρύβει ένα νόμισμα καλής τύχης για όποιον το βρει στο κομμάτι του. Σταυρώνεται πρώτα τρεις φορές, κόβεται στην αλλαγή του χρόνου και μοιράζεται στα μέλη της οικογενείας αφού πρώτα ονοματιστούν τα κομμάτια του Χριστού, του Άγιου Βασίλη και του σπιτιού.

HOME